Blue is our sister restaurant opened in May 2022. It’s an ideal address for our hotel guests heading for the Kielce centre. When visiting the neighbourhood, they can pay a visit to the Blue restaurant, located in Solna Street. By all means, one of the most prestigious facilities in all of the Kielce city.
MENU WINE BAR SOLNA
NA POCZĄTEK...
-
Wątróbka serwowana na brioszce ze śmietaną, rumem oraz chilli i pietruszką
300 g – 30 zł -
Tatar wołowy z piklami, masłem ziołowym oraz żółtkiem i korzenną bagietką
250 g – 46 zł -
Krewetki w emulsji winno–maślanej, czosnek, natka pietruszki oraz puder z nduji
250 g – 45 zł -
Chrupiące boczniaki z sosem spicy mayo i kolendrą
270 g – 33 zł -
Sałatka z burratą, grillowaną brzoskwinią oraz świeżymi ziołami i truskawkowymi pomidorkami cherry w sosie honey–balsamico di Modena
300 g – 38 zł
ZUPY...
-
Staropolski żurek na naturalnym zakwasie i wędzonce, jajko, świeży chrzan
350 g – 30 zł - Azjatycka zupa na liściach limonki oraz trawie cytrynowej z pastą yellow curry, warzywami z tempury i kolendrą
- z kurczakiem – 33 zł (350 g)
- z krewetkami – 35 zł (350 g)
DANIA GŁÓWNE...
-
Kotlet schabowy tradycyjny, ziemniaki z ogniska oraz mix sałat z miodowym vinegrette
450 g – 43 zł -
Konfitowana noga kaczki, kluski śląskie oraz sos wiśniowy i chipsy z selera serwowane z mixem sałat i vinegretem
400 g – 60 zł -
Łosoś pieczony z sosem beurre blanc, blanszowanym pak choiem i ziemniakami z ogniska
400 g – 53 zł -
Stek z bakłażana na grillowanym młodym brokule, sos pieprzowy i frytki z batatów
400 g – 48 zł -
Pierś kurczaka podawana na ziemniaczanych gnocchi, sos śmietanowy z młodym szpinakiem i suszonymi pomidorami, rukola oraz Parmigiano Reggiano
420 g – 49 zł -
Wolno gotowane w czerwonym winie poliki wołowe w sosie demi–glace, kluski śląskie, warzywa z wody
400 g – 65 zł -
Pieczone żeberka w sosie BBQ, frytki belgijskie oraz sałatka coleslaw
500 g – 57 zł -
Sałata Cezar z truskawkowymi pomidorkami, chrupiącym bekonem i sosem aioli
400 g –- z kurczakiem – 49 zł
- z krewetkami – 51 zł
-
Pad Thai z makaronem ryżowym, kiełkami mung, orzechami ziemnymi i kolendrą
400 g –- z kurczakiem – 45 zł
- z krewetkami – 53 zł
- z tofu – 45 zł
BURGERY...
-
Cheese Burger – grillowana wołowina (180 g), bułka własnego wypieku, cheddar, sos autorski, warzywa
400 g – 43 zł -
Burger Drwala – grillowana wołowina (180 g), bułka własnego wypieku, camembert panierowany w panko, warzywa, bekon, cebulka prażona, sos autorski
450 g – 48 zł
MĄKA I WODA...
-
Ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta na palonym maśle z młodym brokułem, orzeszkami ziemnymi oraz żółtkiem i Parmigiano Reggiano
300 g – 48 zł -
Tagliolini z krewetkami oraz pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem oraz nduja w emulsji winno–maślanej
350 g – 49 zł -
Pierogi gotowane, farsz z kaczki z warzywami, kolorowa okrasa
400 g – 44 zł -
Tagliolini z łososiem, dynią Hokkaido oraz cukinią w sosie lemon–butter
450 g – 49 zł
NA SŁODKO...
-
Tarta z białą czekoladą i orzechami pekan
200 g – 36 zł -
Fondant czekoladowy z bitą śmietaną i owocami
150 g – 27 zł
DODATKI DO DAŃ...
-
Frytki belgijskie
170 g – 13 zł -
Frytki z batatów
170 g – 18 zł -
Gnocchi w sosie śmietanowym, rukola, Parmigiano Reggiano
150 g – 19 zł -
Ziemniaki z ogniska, kwaśna śmietana i świeży koperek
150 g – 15 zł -
Coleslaw
150 g – 13 zł -
Mix sałat i warzyw
120 g – 11 zł