Wine Bar Solna to nasza siostrzana restauracja powstała w lipcu 2025 r. To idealne miejsce dla naszych gości hotelowych, którzy chcą wybrać się do centrum Kielc. Zwiedzając okolice mogę odwiedzić naszą restauracje Blue które mieści sięprzy ul Solnej. Jest to jedno z bardziej przestiżowych miejsc w Kielcach.
MENU WINE BAR SOLNA
NA POCZĄTEK...
-
Wątróbka serwowana na brioszce ze śmietaną, rumem oraz chilli i pietruszką
300 g – 30 zł -
Tatar wołowy z piklami, masłem ziołowym oraz żółtkiem i korzenną bagietką
250 g – 46 zł -
Krewetki w emulsji winno–maślanej, czosnek, natka pietruszki oraz puder z nduji
250 g – 45 zł -
Chrupiące boczniaki z sosem spicy mayo i kolendrą
270 g – 33 zł -
Sałatka z burratą, grillowaną brzoskwinią oraz świeżymi ziołami i truskawkowymi pomidorkami cherry w sosie honey–balsamico di Modena
300 g – 38 zł
ZUPY...
-
Staropolski żurek na naturalnym zakwasie i wędzonce, jajko, świeży chrzan
350 g – 30 zł - Azjatycka zupa na liściach limonki oraz trawie cytrynowej z pastą yellow curry, warzywami z tempury i kolendrą
- z kurczakiem – 33 zł (350 g)
- z krewetkami – 35 zł (350 g)
DANIA GŁÓWNE...
-
Kotlet schabowy tradycyjny, ziemniaki z ogniska oraz mix sałat z miodowym vinegrette
450 g – 43 zł -
Konfitowana noga kaczki, kluski śląskie oraz sos wiśniowy i chipsy z selera serwowane z mixem sałat i vinegretem
400 g – 60 zł -
Łosoś pieczony z sosem beurre blanc, blanszowanym pak choiem i ziemniakami z ogniska
400 g – 53 zł -
Stek z bakłażana na grillowanym młodym brokule, sos pieprzowy i frytki z batatów
400 g – 48 zł -
Pierś kurczaka podawana na ziemniaczanych gnocchi, sos śmietanowy z młodym szpinakiem i suszonymi pomidorami, rukola oraz Parmigiano Reggiano
420 g – 49 zł -
Wolno gotowane w czerwonym winie poliki wołowe w sosie demi–glace, kluski śląskie, warzywa z wody
400 g – 65 zł -
Pieczone żeberka w sosie BBQ, frytki belgijskie oraz sałatka coleslaw
500 g – 57 zł -
Sałata Cezar z truskawkowymi pomidorkami, chrupiącym bekonem i sosem aioli
400 g –- z kurczakiem – 49 zł
- z krewetkami – 51 zł
-
Pad Thai z makaronem ryżowym, kiełkami mung, orzechami ziemnymi i kolendrą
400 g –- z kurczakiem – 45 zł
- z krewetkami – 53 zł
- z tofu – 45 zł
BURGERY...
-
Cheese Burger – grillowana wołowina (180 g), bułka własnego wypieku, cheddar, sos autorski, warzywa
400 g – 43 zł -
Burger Drwala – grillowana wołowina (180 g), bułka własnego wypieku, camembert panierowany w panko, warzywa, bekon, cebulka prażona, sos autorski
450 g – 48 zł
MĄKA I WODA...
-
Ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta na palonym maśle z młodym brokułem, orzeszkami ziemnymi oraz żółtkiem i Parmigiano Reggiano
300 g – 48 zł -
Tagliolini z krewetkami oraz pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem oraz nduja w emulsji winno–maślanej
350 g – 49 zł -
Pierogi gotowane, farsz z kaczki z warzywami, kolorowa okrasa
400 g – 44 zł -
Tagliolini z łososiem, dynią Hokkaido oraz cukinią w sosie lemon–butter
450 g – 49 zł
NA SŁODKO...
-
Tarta z białą czekoladą i orzechami pekan
200 g – 36 zł -
Fondant czekoladowy z bitą śmietaną i owocami
150 g – 27 zł
DODATKI DO DAŃ...
-
Frytki belgijskie
170 g – 13 zł -
Frytki z batatów
170 g – 18 zł -
Gnocchi w sosie śmietanowym, rukola, Parmigiano Reggiano
150 g – 19 zł -
Ziemniaki z ogniska, kwaśna śmietana i świeży koperek
150 g – 15 zł -
Coleslaw
150 g – 13 zł -
Mix sałat i warzyw
120 g – 11 zł